Characterization of Fulvic Acid Beverages by Mineral Profile and Antioxidant Capacity

Monika Swat , Iga Rybicka , Anna Gliszczyńska-Świgło

Abstract

The main purpose of the study was to investigate the quality of fulvic acid-based food products. The concentrations of Ca, K, Mg, Na, Cu, Fe, Mn, and Zn, and antioxidant capacities of fulvic acid concentrates and ready-to drink beverages available on the global market were determined. The concentrations of minerals were determined using microwave plasma-atomic emission spectrometry. Antioxidant capacity was expressed as total polyphenol (TP) and flavonoid (TF) contents, the trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) and ferric reducing ability of plasma (FRAP) values. The daily portion of eight out of 14 products realized 45–135% of recommended daily allowance (RDA) for Fe. One of ready-to-drink beverages was also a good source of Mg (about 40% of RDA), and another one of Mn (about 70% of RDA). The concentrations of TP and TF in ready-to-drink beverages varied from 6.5 to 187 µg/mL, whereas in concentrates, from 5886 to 19,844 µg/mL. Dietary supplements or food products with fulvic acids may be a good source of antioxidant polyphenolic compounds and some minerals.
Autor Monika Swat ()
Monika Swat
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
, Iga Rybicka (WT / KTiAI)
Iga Rybicka
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
, Anna Gliszczyńska-Świgło (WT / KTiAI)
Anna Gliszczyńska-Świgło
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
Tytuł czasopisma/seriiFoods, ISSN 2304-8158, (N/A 70 pkt)
Rok wydania2019
Tom8
Nr12
Paginacja1-11
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Numer artykułu605
Słowa kluczowe w języku polskimaktywność przeciwutleniająca, kwasy fulwowe, napoje funkcjonalne, żelazo, składniki mineralne
Słowa kluczowe w języku angielskimantioxidant capacity, fulvic acids, functional beverage, iron, mineral
DOIDOI:10.3390/foods8120605
URL https://www.mdpi.com/2304-8158/8/12/605
Języken angielski
Punktacja (całkowita)70
Żródło punktacjijournalList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 70.0, 14-07-2020, ArticleFromJournal
Wskaźniki publikacji Cytowania WoS = 0; Impact Factor WoS: 2018 = 3.011 (2)
Liczba cytowań*1 (2020-08-06)
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?