Wiedza i świadomość osób starszych w zakresie glutenu, chorób z nim związanych oraz produktów bezglutenowych

Marlena Grzybek , Sylwia Sady , Maria Sielicka , Dawid Kowalski , Andżelika Majewska , Agata Jankowska

Abstract

W ostatnich latach nietolerancje pokarmowe określa się jako jedne z chorób cywilizacyjnych. Jedną z dwóch najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych jest nietolerancja glutenu. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 828/2014, gluten to frakcja białka znajdującego się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich odmianach krzyżowych oraz ich pochodnych, której niektóre osoby nie tolerują i która nie rozpuszcza się w wodzie ani w roztworze chlorku sodu 0,5M. Wyróżnia się trzy formy nietolerancji glutenu: celiakię, alergię oraz nadwrażliwość na gluten. Jedynym sposobem ich leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa, która, w zależności od rodzaju nietolerancji, powinna być stosowana przez całe życie (celiakia) lub przez pewien czas (alergia oraz nadwrażliwość na gluten). Nieprzestrzeganie diety bezglutenowej może mieć w tych przypadkach poważne konsekwencje zdrowotne. Mimo tego, osoby starsze z różnych względów niechętnie sięgają po produkty bezglutenowe. Celem pracy była ocena wiedzy i świadomości osób starszych na temat glutenu, chorób z nim związanych oraz produktów bezglutenowych. Badanie ankietowe przeprowadzono wśród 54 osób powyżej 60 .roku życia. Grupę respondentów stanowili słuchacze Uniwersytetu III Wieku na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu oraz członkowie Klubu Seniora „Złoty Liść” w Poznaniu. Tylko 31% pytanych seniorów wiedziało, że gluten jest białkiem. Jedynie 11% ankietowanych odróżniało pojęcie celiakii od nadwrażliwości na gluten, a 17% wiedziało, że w przypadku celiakii należy przejść na stałe na dietę bezglutenową. Większość seniorów (69%) wiedziała natomiast, że gluten występuje głównie w produktach zbożowych. Niecała połowa respondentów deklarowała spożywanie zarówno produktów bezglutenowych, jak i zawierających gluten, jednak aż 60% z nich nie potrafiło wskazać, jakie produkty bezglutenowe spożywa. Respondenci wykazali świadomość istnienia różnic cenowych między produktami bezglutenowymi a zawierającymi gluten. Przeprowadzone badanie ankietowe wykazało, że osoby powyżej 60. roku życia charakteryzują się niskim poziomem wiedzy na temat glutenu i chorób z nim związanych.
Author Marlena Grzybek
Marlena Grzybek,,
-
, Sylwia Sady (WT / KPPJ)
Sylwia Sady,,
- Department of Natural Science and Quality Assurance
, Maria Sielicka (WT / KTAS)
Maria Sielicka,,
- Department of Food Commodity Science
, Dawid Kowalski
Dawid Kowalski,,
-
, Andżelika Majewska
Andżelika Majewska,,
-
, Agata Jankowska
Agata Jankowska,,
-
Journal seriesPostępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii , ISSN 2450-6109, e-ISSN 2450-6117, (0 pkt)
Issue year2017
No1 (3)
Pages70-70
Publication size in sheets0.3
Keywords in Polishseniorzy, gluten, nietolerancja glutenu, celiakia, produkty bezglutenowe
URL https://media.wix.com/ugd/1362a5_c88480cf568c40a2ba8b93b344833b6d.pdf
Languagepl polski
Not used for evaluationyes
Score (nominal)0
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?