Potencjał antyoksydacyjny wytłoków i owoców aronii czarnoowocowej oraz czarnej porzeczki

Maria Sielicka , Sylwia Sady , Alfred Błaszczyk

Abstract

Celem pracy była ocena potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z wytłoków i owoców aronii czarnoowocowej oraz czarnej porzeczki w kontekście ich potencjalnego wykorzystania w przemyśle spożywczym. W celu przeprowadzenia oznaczeń z owoców i wytłoków aronii oraz porzeczki przygotowano 80% metanolowe ekstrakty. Zawartość polifenoli ogółem oznaczano metodą spektrofotometryczną z odczynnikiem Folina-Ciocalteu’a, właściwości redukujące oceniono na podstawie testu FRAP, natomiast właściwości przeciwrodnikowe w teście z rodnikiem DPPH (2,2-difenylo-1-pikrylhydrazyl).
Publication typeOriginal work published as abstract
Author Maria Sielicka (WT / KTAS)
Maria Sielicka,,
- Department of Food Commodity Science
, Sylwia Sady (WT / KPPJ)
Sylwia Sady,,
- Department of Natural Science and Quality Assurance
, Alfred Błaszczyk (WT / KPPJ)
Alfred Błaszczyk,,
- Department of Natural Science and Quality Assurance
Pages79-80
Publication size in sheets0.3
Book II Ogólnopolska Konferencja Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych: Książka abstraktów, 2017, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 80 p.
Keywords in Polisharonia czarnoowocowa, czarna porzeczka, potencjał antyoksydacyjny
URL http://docs.wixstatic.com/ugd/a357ba_93c71a59c1a44b569ead3f8edf1f9958.pdf
Languagepl polski
Not used for evaluationyes
Score (nominal)0
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?