Ocena zawartości witamin z grupy B w owsianych produktach bezglutenowych
Iga Rybicka , Anna Gliszczyńska-Świgło
Abstract
Celem badań było oznaczenie zawartości witamin z grupy B: witaminy B1, B2, B6 i PP we wszystkich dostępnych w 2013 roku na polskim rynku owsianych produk-tach bezglutenowych. Materiał doświadczalny stanowiło 7 owsianych produktów bezglu-tenowych, takich jak mąki i mieszanki do wypieku chleba i ciastek oraz płatki. Produkty poddano hydrolizie enzymatycznej z użyciem taka-diastazy oraz hydrolizie kwasowej z za-stosowaniem kwasu solnego. Zawartośćwitamin z grupy B oznaczono metodami wyso-kosprawnej chromatografi i cieczowej. Średnia zawartość witamin B1,B2, B6 (jako sumy pirydoksalu, pirydoksaminy, pirydoksyny) oraz PP we wszystkich produktach wynosiła odpowiednio 0,184, 0,050, 0,159, 0,544 mg·100 g–1 produktu. Największą zawartość wi-taminy B1 stwierdzono w płatkach owsianych, a pozostałych witamin w musli owsianym z owocami. Owsiane produkty bezglutenowe charakteryzowały się zróżnicowaną zawar-tością witamin B1, B2, B6 i PP. Najbogatszym źródłem analizowanych witamin były płatki owsiane oraz musli owsiane z owocami.Author | |
Journal series | Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, ISSN 0084-5477, (B 13 pkt) |
Issue year | 2014 |
No | 576 |
Pages | 111-119 |
Publication size in sheets | 0.5 |
Keywords in Polish | produkty bezglutenowe, celiakia, witaminy z grupy B, owies, HPLC |
URL | http://www.zppnr.sggw.pl/576-11.pdf |
Language | pl polski |
Score (nominal) | 13 |
Score source | journalList |
Score | = 9.0, 12-12-2019, ArticleFromJournal = 13.0, 12-12-2019, ArticleFromJournal |
Citation count* | 5 (2021-01-23) |
* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back