Właściwości prozdrowotne aronii i produktów jej przetwarzania w kontekście ich potencjalnego zastosowania

Sylwia Sady , Maria Sielicka

Abstract

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa E.) charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów, procyjanidyn i fenolokwasów, które mają udokumentowane wysokie właściwości chemoprewencyjne i antyproliferacyjne. Owoce aronii dotychczas były wykorzystywane głównie do produkcji soków, syropów, win, dżemów, galaretek czy herbatek owocowych.
Publication typeOriginal work published as abstract
Author Sylwia Sady (WT / KPPJ)
Sylwia Sady,,
- Department of Natural Science and Quality Assurance
, Maria Sielicka (WT / KTAS)
Maria Sielicka,,
- Department of Food Commodity Science
Pages92-92
Publication size in sheets0.3
Book Orzeł Joanna, Pieszczek Łukasz, Szala Marcin (eds.): VI Ogólnopolska Konferencja dla Młodych Naukowców "Pomiędzy Naukami", 2017, HARIT Krzysztof Bednarek, ISBN 978-83-62408-21-4, 116 p.
Keywords in Polishpolifenole, właściwości prozdrowotne aronii
URL https://drive.google.com/file/d/0B04XZ8ercj4hSkNUSUdjdG5UcTQ/view
Languagepl polski
Not used for evaluationyes
Score (nominal)0
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?