Wpływ wybranych olejków eterycznych na przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej

Dagmara Dobrzyńska , Adrianna Dubisz , Katarzyna Marchwińska

Abstract

Olejki eteryczne są naturalnymi substancjami pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe. Pomimo pozytywnego efektu, jakim jest hamowanie wzrostu mikroorganizmów patogennych, związki te mogą również wpływać na wzrost bakterii przydatnych technologicznie i wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupę bakterii dobroczynnie wpływających na żywy organizm stanowią np. bakterie fermentacji mlekowej. Zastosowanie odpowiednich szczepów tych bakterii w procesach produkcji żywności pozwala na całkowite wyeliminowanie lub zahamowanie rozwoju mikroflory patogennej. Bakterie fermentacji mlekowej współzawodniczą, bowiem o substancje odżywcze i miejsce receptorowe z mikroorganizmami patogennymi, wytwarzają również liczne metabolity takie jak kwasy organiczne czy też bakteriocyny, które m.in zakwaszają środowisko sprawiając, że jest ono niekorzystne dla rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Celem badań była ocena antagonizmu wybranych olejków eterycznych na wzrost 6 szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus.
Author Dagmara Dobrzyńska
Dagmara Dobrzyńska,,
-
, Adrianna Dubisz
Adrianna Dubisz,,
-
, Katarzyna Marchwińska (WT / KPPJ)
Katarzyna Marchwińska,,
- Department of Natural Science and Quality Assurance
Pages281-292
Publication size in sheets0.55
Book Mikołajczak Katarzyna (eds.): Postępy nauk przyrodniczych, 2017, Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, ISBN 978-83-947926-1-9, 350 p.
Keywords in Polishantagonizm, bakterie fermentacji mlekowej, olejki eteryczne
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcepublisherList
ScoreMinisterial score = 5.0, 18-03-2020, MonographChapterAuthor
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?