Zasady identyfikacji i identyfikowalności w przemyśle spożywczym

Justyna Górna

Abstract

Na zapewnienie bezpieczeństwa żywności wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest skuteczny system identyfikowalności wewnętrznej i zewnętrznej. Znaczenie systemu identyfikowalności w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności jest oczywiste. Jednakże uregulowania prawne w tym zakresie nie stanowią istotnego czynnika stymulującego przedsiębiorstwa do wdrażania, utrzymywania i oceny skuteczności stosowanych systemów identyfikowalności. Badania przeprowadzone wśród przedsiębiorstw przetwórstwa mięsnego pozwoliły na poznanie ich opinii o skuteczności systemu identyfikowalności.Problematyka zapewnienia bezpieczeństwa żywności jest wciąż aktualna, ponieważ pomimo ciągłego podnoszenia standardów higieny produkcji żywności i wprowadzania nowoczesnych technologii, coraz częściej dochodzi do ujawniania nowych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności, a liczba zatruć i zakażeń pokarmowych jest nadal wysoka.
Author Justyna Górna (WT / KEJ)
Justyna Górna,,
- Department of Standardized Management Systems
Journal seriesPrzemysł Spożywczy, ISSN 0033-250X, e-ISSN 2449-996X, (B 12 pkt)
Issue year2016
No1
Pages23-26
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishsystem identyfikowalności, bezpieczeństwo żywności, skuteczność
DOIDOI:10.15199/65.2016.1.5
Languagepl polski
Score (nominal)12
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 12.0, 19-12-2019, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 12.0, 19-12-2019, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?