Deklarowanie właściwości kosmetyków zgodnie z nowym rozporządzeniem Komisji (UE) nr 655/2013

Paulina Malinowska

Abstract

Claims are widely used in cosmetics industry. They inform consumers about characteristics or functions of the products and help them to choose the proper one. Claims are essential ways of differentiating between cosmetics, foster competition and promote innovation. In July 2013 the European Commission adopted a list of common criteria for the justification of claims used in relation to cosmetic products. In this work the main elements of Commission Regulation (EU) No 655/2013 of 10 July 2013 were presented.
Autor Paulina Malinowska (WT / KTiAI)
Paulina Malinowska
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
Inne wersje tytułuClaims Concerning the Properties of Cosmetics According to the New Commission Regulation (EU) no 655/2013
Tytuł czasopisma/seriiTowaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt)
Rok wydania2014
Nr1
Paginacja13-17
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Słowa kluczowe w języku polskimdeklaracje, wspólne kryteria, kosmetyki
Streszczenie w języku polskimDeklaracje marketingowe są szeroko stosowane w przemyśle kosmetycznym. Informują konsumenta o właściwościach lub funkcjach produktów i pomagają konsumentom w ich wyborze. Oświadczenia stanowią podstawowy sposób rozróżniania produktów, pobudzają innowacje i wspierają konkurencję. W lipcu 2013 roku Komisja Europejska przyjęła listę wspólnych kryteriów dotyczących uzasadnienia oświadczeń stosowanych w związku z produktami kosmetycznymi. W niniejszej pracy przedstawiono główne elementy rozporządzenia Komisji (UE) nr 655/2013 z 10 lipca 2013 r.
Językpl polski
Punktacja (całkowita)9
Żródło punktacjijournalList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 7.0, 13-12-2019, ArticleFromJournal
Punktacja MNiSW (2013-2016) = 9.0, 13-12-2019, ArticleFromJournal
Liczba cytowań*
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?