Nutritional Value, Protein and Peptide Composition of Edible Cricket Powders

Magdalena Montowska , Przemysław Łukasz Kowalczewski , Iga Rybicka , Emilia Fornal

Abstract

There are various indicators, including FAO and EU sources, that edible insects could become one of the solutions to the problem of global food supply. This report was aimed at improving the knowledge on powdered crickets (Acheta domesticus). The analyses of the basic nutritional composition revealed that cricket powders were rich in protein (42.0 to 45.8% of dry matter) and fat (23.6 to 29.1% of dry matter). In terms of mineral content, CPs were rich in Ca, Mg and Fe. Most of all, the levels of Cu, Mn and Zn were especially high (2.33 to 4.51, 4.1 to 12.5, 12.8 to 21.8 mg/100g of dry matter, respectively). Furthermore, the analyses into the proteins indicated that the cricket powders were treated with high temperatures and allowed the determination of four cricket-specific peptides that showed sufficient thermostability to serve as markers for authentication.
Autor Magdalena Montowska - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Magdalena Montowska
-
, Przemysław Łukasz Kowalczewski - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przemysław Łukasz Kowalczewski
-
, Iga Rybicka (WT / KTiAI)
Iga Rybicka
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
, Emilia Fornal - Uniwersytet Medyczny w Lublinie, MNiSW [80]
Emilia Fornal
-
Tytuł czasopisma/seriiFood Chemistry, ISSN 0308-8146, e-ISSN 1873-7072, (N/A 200 pkt)
Rok wydania2019
Tom289
Paginacja130-138
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Słowa kluczowe w języku polskimAcheta domesticus, chrząszcz, owad, składnik mineralny, peptyd, marker, UHPLC-QTOF-MS / MS
Słowa kluczowe w języku angielskimAcheta domesticus, cricket, insect, mineral, peptide, marker, UHPLC-QTOF-MS/MS
Klasyfikacja ASJC2700 General Medicine; 1106 Food Science; 1602 Analytical Chemistry
DOIDOI:10.1016/j.foodchem.2019.03.062
URL https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30955594
Języken angielski
Punktacja (całkowita)200
Żródło punktacjijournalList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 200.0, 07-04-2020, ArticleFromJournal
Wskaźniki publikacji Cytowania WoS = 5; Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2018 = 2.17; Impact Factor WoS: 2018 = 5.399 (2) - 2018=5.488 (5)
Liczba cytowań*18 (2020-07-31)
Pola dodatkowe
UwagiFirst online: 13 March 2019
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?