Consumer acceptability studies in shelf-life estimation of rapeseed and sunflower oils

Urszula Samotyja

Abstract

Shelf-life of plant oils is determined by oxidative stability. The consumers use their own criterion to assess oil’s quality. The occurrence of perceptible changes in oxidized food provides information that the product is no longer safe and should not be accepted. The present study was aimed to determine the shelf-life of rapeseed and sunflower oils in terms of consumer acceptance. The results of sensory consumer acceptability tests followed by survival analysis were integrated with conventional chemical marker of oils’ quality and shelf-life (peroxide value).The important finding is that consumers sometimes do not recognize the advanced oxidative processes in food. This may increase the safety risk because of the harmful effect of oxidative processes on human health. Consumers differentiated quality of oils with similar state of oxidation: the rapeseed oil with peroxide value on the level 5 meq O2 kg−1 was rejected by three quarters of consumers, sunflower — by only 3%. It proves that the consumer perception of oxidative changes is specific to the product and does not coincide with the accepted chemical criterion of shelf-life.
Autor Urszula Samotyja (WT / KTAS)
Urszula Samotyja
- Katedra Towaroznawstwa Żywności
Tytuł czasopisma/seriiActa Alimentaria, ISSN 0139-3006, e-ISSN 1588-2535, [1588-2535], (A 15 pkt)
Rok wydania2015
Tom44
Nr1
Paginacja60-67
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Słowa kluczowe w języku angielskimfood safety and nutrition, shelf-life, consumer issues, consumer acceptability, survival analysis, oxidation
Klasyfikacja ASJC1106 Food Science
DOIDOI:10.1556/AAlim.44.2015.1.5
Języken angielski
Punktacja (całkowita)15
Żródło punktacjijournalList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 15.0, 22-01-2020, ArticleFromJournal
Punktacja MNiSW (2013-2016) = 15.0, 22-01-2020, ArticleFromJournal
Wskaźniki publikacji Cytowania WoS = 0; Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2015 = 0.251; Impact Factor WoS: 2015 = 0.333 (2) - 2015=0.38 (5)
Liczba cytowań*4 (2020-09-20)
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?