Application of NIR Spectroscopy for Sport Supplements Identification

Krzysztof Wójcicki

Abstract

The aim of this paper was to distinguish various samples of sport supplements. The samples have been subjected to NIR at a broad range of wavenumbers (12500- -4000 cm-1). The principal component analysis (PCA) performed on the near infrared spectra allowed to define three distinctive groups of sport supplements: whey, creatine and BCAA. The results indicate that the NIR spectroscopy offers a promising approach for quality evaluation of sport supplements.
Author Krzysztof Wójcicki (WT / KTiAI)
Krzysztof Wójcicki,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Other language title versionsZastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni do identyfikacji suplementów dla sportowców
Journal seriesTowaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt)
Issue year2017
No3(52)
Pages32-37
Publication size in sheets0.5
Keywords in EnglishNIR, PCA, whey, creatine, BCAA, sport supplements
Abstract in PolishCelem pracy było zastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIR) do identyfikacji suplementów dla sportowców. Pomiar próbek wykonano w całym zakresie widma (12500-4000 cm-1). Na podstawie przeprowadzonej analizy głównych składowych (PCA) wyodrębniono trzy grupy suplementów: białko, kreatyna i BCAA. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, iż spektroskopia w bliskiej podczerwieni stanowi podejście do oceny jakości suplementów dla sportowców.
DOIDOI:10.19202/j.cs.2017.03.03
URL http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/index.php/pl/numer-tpj-3/198-2017/numer-3-52-2017/555-zastosowanie-spektroskopii-w-bliskiej-podczerwieni-do-identyfikacji-suplementow-dla-sportowcow
Languageen angielski
Score (nominal)9
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 9.0, 17-04-2020, ArticleFromJournal
Citation count*1 (2020-10-17)
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?