Antioxidant compounds in selected medicinal herbs from conventional and ecological crops

Magdalena Dąbrowska , Daria Wieczorek , Katarzyna Wybieralska

Abstract

The study was conducted with the aim of specifying the content of antioxidants in medicinal herbs coming from ecological and conventional crops. In addition, an attempt at discovering whether there is a correlation between the selection of cultivating method and the concentration of phenolic compounds in medicinal herbs was made. Moreover, it was assessed if a particular group of herbs might serve as a valuable supplement to everyday diet in terms of antioxidant compounds and strengthen organism’s defence against the negative results of free radicals’ activity. The subject of present study included 5 herbs coming from conventional and ecological crops – thyme, oregano, marjoram, lovage, and rosemary. The study results enabled to confirm a high incidence of phenolic compounds in herbal extracts. Yet, it was observed that it is not always the ecological cultivating method which guarantees a high content of these compounds in studied material.
Author Magdalena Dąbrowska
Magdalena Dąbrowska,,
-
, Daria Wieczorek (WT / KTiAI)
Daria Wieczorek,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
, Katarzyna Wybieralska (WT / KTiAI)
Katarzyna Wybieralska,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Pages49-59
Publication size in sheets0.5
Book Śmigielska Hanna (eds.): Current trends in commodity science : food safety and analysis of bioactive substances, 2017, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, ISBN 978-83-948206-1-9, 202 p.
Keywords in Polishzioła, uprawy konwencjonalne i ekologiczne, związki fenolowe ogółem
Keywords in Englishherbs, conventional and ecological crops, phenolic compounds
Abstract in PolishPrzeprowadzone badania miały na celu oznaczenie zawartości przeciwutleniaczy w roślinach zielarskich, pochodzących z upraw ekologicznych oraz konwencjonalnych. Dodatkowo postanowiono przeanalizować czy istnieje zależność pomiędzy doborem metody uprawy a stężeniem związków fenolowych w roślinach zielarskich. Oceniano także czy wybrana grupa ziół może być wartościowym uzupełnieniem codziennej diety w związki przeciwutleniające i tym samym wspomagać ochronę organizmu przed negatywnymi skutkami działania reaktywnych form tlenu. Przedmiotem badania było 5 ziół, pochodzących z upraw konwencjonalnych i ekologicznych - tymianek, oregano, majeranek, lubczyk oraz rozmaryn. Wyniki badań pozwoliły na stwierdzenie dużej obecność związków fenolowych ogółem w ekstraktach z ziół. Jednocześnie zauważono, że nie zawsze ekologiczna metoda uprawy gwarantuje wysoką zawartość tych związków w badanym materiale.
URL https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjKxIbXyJvbAhWsJ5oKHS5HD48QFgg4MAE&url=http%3A%2F%2Fue.poznan.pl%2Fdata%2Fupload%2Farticles%2F20170918%2F20860470214250919%2Ffood-safety-and-analysis.pdf&usg=AOvVaw3-YgPwfvYV4IbOPfXRTuD9
Languageen angielski
Score (nominal)20
Score sourcepublisherList
ScoreMinisterial score = 20.0, 19-03-2020, MonographChapterAuthor
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?