Aktywność przeciwdrobnoustrojowa kosmetycznych olejów z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.)

Agnieszka Duczmal , Daniela Gwiazdowska , Katarzyna Marchwińska

Abstract

The aim of the study was to evaluate the antimicrobial properties of 5 commercial black seed oils. Bacillus subtilis, Escherichia coli, Serratia marcescens, Staphylococcus saprophyticus and Candida albicans were used in the experiments.
Autor Agnieszka Duczmal
Agnieszka Duczmal
-
, Daniela Gwiazdowska (WT / KPPJ)
Daniela Gwiazdowska
- Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości
, Katarzyna Marchwińska (WT / KPPJ)
Katarzyna Marchwińska
- Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości
Paginacja81-91
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Książka Lech Tomasz, Salerno-Kochan Renata (red.): Jakość kosmetyków i produktów chemii gospodarczej. Quality of cosmetics and household chemical products, Towaroznawstwo w badaniach i praktyce, 2017, Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, ISBN 978-83-949236-2-4, 221 s.
Słowa kluczowe w języku polskimolej z czarnuszki siewnej, Nigella sativa L., właściwości przeciwdrobnoustrojowe
Słowa kluczowe w języku angielskimblack cumin seed oil, Nigella sativa L., antimicrobial properties
Streszczenie w języku polskimCelem pracy była ocena właściwości przeciwdrobnoustrojowych 5 komercyjnych olejów z czarnuszki siewnej. W doświadczeniach zastosowano bakterie wskaźnikowe z gatunków: Bacillus subtilis, Escherichia coli, Serratia marcescens, Staphylococcus saprophyticus oraz drożdże Candida albicans.
URL https://konferencjatbp.uek.krakow.pl/images/TBP_Kosmetyki.pdf
Językpl polski
Punktacja (całkowita)5
Żródło punktacjipublisherList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 5.0, 18-03-2020, MonographChapterAuthor
Liczba cytowań*
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?