Dried Berry Extracts as Valuable Components of Organic Cosmetics
Kamila Kotarska , Katarzyna Michocka , Katarzyna Wybieralska
Abstract
Berries are an excellent natural source of antioxidants, widely available in Poland. The tendency to use organic additives in body care preparations is conducive to research and facilitates the search for ever new active components. In this study, hydro-alcoholic extracts of four dried berries (chokeberry, bilberry, goji berry and raspberry) were added to skin care creams. The aim of the study was to evaluate the effect of such additives on the performance properties of selected cosmetic emulsions. It has been found that the use of the extracts in the cream formula improves the degree of skin hydration and/or lubrication.Author | |
Other language title versions | Ekstrakty z suszonych owoców jagodowych jako cenne składniki biokosmetyków |
Journal series | Towaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt) |
Issue year | 2014 |
No | 4 |
Pages | 96-102 |
Publication size in sheets | 0.5 |
Keywords in English | berries, hydro-alcoholic extracts, cosmetic emulsions, cosmeceuticals |
Abstract in Polish | Powszechnie dostępne w Polsce owoce jagodowe są doskonałym naturalnym źródłem przeciwutleniaczy. Moda na wykorzystywanie ekologicznych dodatków w preparatach do pielęgnacji ciała pozwala na rozwijanie badań i poszukiwanie coraz to nowych aktywnych składników. W pracy jako dodatek do kremów pielęgnacyjnych zastosowano ekstrakty wodnoalkoholowe czterech suszonych owoców jagodowych (aronia, borówka, jagoda goji, malina). Celem badań była ocena wpływu dodatków takich ekstraktów na właściwości użytkowe wybranych emulsji kosmetycznych. Stwierdzono, że wykorzystanie ekstraktów w recepturze preparatu wpływa na poprawę stopnia nawilżenia lub/i natłuszczenia skóry. |
Language | en angielski |
Score (nominal) | 9 |
Score source | journalList |
Score | = 7.0, 16-12-2019, ArticleFromJournal = 9.0, 16-12-2019, ArticleFromJournal |
Citation count* |
* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back