Dieta bezglutenowa - zdrowotny wymóg czy moda?
Sylwia Sady
Abstract
Do niedawna dieta bezglutenowa była stosowana wyłącznie przez chorych na celiakię lub osoby mające nietolerancje pokarmowe. W ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się jednak na odstawienie produktów zawierających w swoim składzie gluten ze względu na domniemany negatywny wpływ glutenu na ich układ pokarmowy lub wskutek podążania za modą na produkty bezglutenowe. Wiele osób nie ma przy tym podstawowej wiedzy, czym jest gluten. Celem artykułu jest omówienie cech i właściwości glutenu oraz jego roli w żywieniu i technologii żywności. Wskazano różnice między celiakią – chorobą autoimmunologiczną a alergią na gluten. Ponadto przedstawiono charakterystykę wybranych elementów rynku żywności bezglutenowej oraz problematykę znakowania produktów bezglutenowych.Author | |
Journal series | Challenger : magazyn młodych ekonomistów, ISSN 2450-9965, (0 pkt) |
Issue year | 2016 |
No | 4 |
Pages | 16-20 |
Publication size in sheets | 0.5 |
Keywords in Polish | dieta bezglutenowa, choroby autoimmunologiczne, alergie pokarmowe gluten, celiakia, żywność bezglutenowa |
URL | http://challenger.ue.poznan.pl/wp-content/uploads/2016/12/Challenger_04_08_web.pdf |
Language | pl polski |
Score (nominal) | 0 |
Score | = 0.0, ArticleFromJournal = 0.0, ArticleFromJournal - czasopismo zagraniczne spoza list |
Citation count* |
* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back