Raspberry seed extract improves the ferroxidase activity of ceruloplasmin in patients with lower artery chronic total occlusion

Bogna Gryszczyńska , Maria Iskra , Maria Małecka , Tomasz Wielkoszyński , Bogdan Pachołek , Anna Gliszczyńska-Świgło , Agnieszka Gryszczyńska , Magdalena Budzyń-Napierała , Magdalena Kasprzak , Krzysztof Strzyżewski

Abstract

Ceruloplasmin (Cp) is the major antioxidant in plasma, a protein that carries about 95% of the total copper. Multiple biochemical activities of ceruloplasmin have been described, including copper transport or oxidation of Fe(II) to Fe(III) for subsequent uptake by transferrin and ferritin. Reduction of the pool of free Fe(II) ions by Cp prevents the generation of free radicals and reactive oxygen species by oxidation of Fe(II), thus inhibiting the Haber-Weiss reaction. The removal of both free Fe(II) and Fe(III) ions from blood plasma by polyphenols enhances the antioxidant system of the living organism. However, the mechanism of interactions between exo- and endogenous antioxidants is still under consideration. The effect of raspberry seed extract (RSE) on the ferroxidase activity of ceruloplasmin isolated from plasma of patients with chronic arterial occlusion of the lower limbs due to atherosclerosis (CpAO) was investigated. Moreover, the effect of RSE on the ferroxidase activity of Cp isolated from healthy volunteers (CpC) was also estimated. The ferroxidase activity of Cp, expressed as ΔFe(II), was determined by spectrophotometry with the use of the Fe(II)–histidine complex and ferrozine as a chromogenic reagent. The addition of RSE to samples with the same amount of both CpAO or CpC in each caused an increase in ΔFe(II). The polyphenol-rich RSE may assist Cp in the fight against free radicals and reactive oxygen species when the disease occurs due to an excessive use or reduced production of endogenous antioxidants.
Autor Bogna Gryszczyńska - Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Bogna Gryszczyńska
-
, Maria Iskra - Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Maria Iskra
-
, Maria Małecka (WT / KTAS)
Maria Małecka
- Katedra Towaroznawstwa Żywności
, Tomasz Wielkoszyński - Śląska Akademia Medyczna w Zabrzu
Tomasz Wielkoszyński
-
, Bogdan Pachołek (WT / KTAS)
Bogdan Pachołek
- Katedra Towaroznawstwa Żywności
, Anna Gliszczyńska-Świgło (WT / KTiAI)
Anna Gliszczyńska-Świgło
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
, Agnieszka Gryszczyńska
Agnieszka Gryszczyńska
-
, Magdalena Budzyń-Napierała
Magdalena Budzyń-Napierała
-
, Magdalena Kasprzak
Magdalena Kasprzak
-
, Krzysztof Strzyżewski
Krzysztof Strzyżewski
-
Tytuł czasopisma/seriiJournal of Elementology, ISSN 1644-2296, (A 15 pkt)
Rok wydania2015
Tom20
Nr2
Paginacja305-317
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.6
Słowa kluczowe w języku angielskimraspberry seed extract, atherosclerosis obliterans, ceruloplasmin, ferroxidase activity, natural antioxidants
Klasyfikacja ASJC1604 Inorganic Chemistry; 2303 Ecology; 2307 Health, Toxicology and Mutagenesis; 2310 Pollution
DOIDOI:10.5601/jelem.2014.19.3.662
URL http://jsite.uwm.edu.pl/index/getfile/662
Języken angielski
Punktacja (całkowita)15
Żródło punktacjijournalList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 15.0, 23-12-2019, ArticleFromJournal
Punktacja MNiSW (2013-2016) = 15.0, 23-12-2019, ArticleFromJournal
Wskaźniki publikacji Cytowania WoS = 0; Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2015 = 0.75; Impact Factor WoS: 2015 = 0.719 (2) - 2015=0.779 (5)
Liczba cytowań*
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?