Usuwanie jonów Cu(II) z roztworów wodnych przy pomocy wytłoków z agrestu i papryki

Joanna Dudczak , Tomasz Kalak , Ryszard Cierpiszewski

Abstract

Wytłoki z papryki i agrestu są odpadem pochodzącym z przetwórstwa owocowo-warzywnego. Są bogatym źródłem biologicznie czynnych związków takich jak flawonoidy, fenole, karotenoidy czy witaminy. Zarówno papryka jak i agrest w swoim składzie zawierają również pentozany, celulozę, proteiny, składniki mineralne. Nasiona zawierają ok. 60% trójglicerydów, głównie kwas linolowy oraz inne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie wspomniane składniki wykazują wiele korzyści na zdrowia człowieka, zdolności antyoksydacyjne, a także właściwości sorpcyjne w stosunku do jonów metali ciężkich. Przeprowadzone badania miały na celu sprawdzenie wpływu pH oraz masy biosorbentu na poziom adsorpcji jonów Cu(II). Badania prowadzono na roztworach modelowych. Otrzymane wyniki wykazały, że jony metalu ulegają adsorpcji na wytłokach owocowo-warzywnych, najwyższy poziom usunięcia jonów Cu(II) zaobserwowano przy pH 4-5. Na postawie otrzymanych rezultatów można stwierdzić, że odpady z papryki i agrestu mogą być potencjalnie wykorzystane jako tani i skuteczny biosorbent do usuwania jonów metali ciężkich z roztworów wodnych.
Publication typeOriginal work published as abstract
Author Joanna Dudczak (UEP)
Joanna Dudczak,,
- Poznań University of Economics and Business
, Tomasz Kalak (WT / KTiEPP)
Tomasz Kalak,,
- Department of Industrial Products and Ecology
, Ryszard Cierpiszewski (WT / KTiEPP)
Ryszard Cierpiszewski,,
- Department of Industrial Products and Ecology
Pages90-90
Publication size in sheets0.3
Book Le Thanh-Blicharz Joanna, Lewandowicz Jacek (eds.): II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : 25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej : Materiały konferencyjne, 2016, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 130 p.
Keywords in Polishwytłoki z agrestu, wytłoki z papryki, adsorpcja, miedź(II)
Keywords in Englishgooseberry pomace, paprika pomace, adsorption, copper(II)
Languagepl polski
Score (nominal)0
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?