Wskaźniki obecności tlenu aktywowane promieniowaniem UV. Ocena możliwości zastosowania zieleni metylenowej i czerwieni metylowej

Tomasz Pawłowski , Wojciech Zmudziński

Abstract

Celem prezentowanych badań była ocena możliwości zastosowania czerwieni metylowej i zieleni metylenowej w kolorymetrycznych wskaźnikach obecności tlenu aktywowanych promieniowaniem UV. Ponadto, określono wpływ zastosowanego selektywnego donora elektronów na czas redukcji i utleniania zastosowanych barwników redoks.
Author Tomasz Pawłowski (WT / KTAS)
Tomasz Pawłowski,,
- Department of Food Commodity Science
, Wojciech Zmudziński (WT / KTAS)
Wojciech Zmudziński,,
- Department of Food Commodity Science
Pages112-120
Publication size in sheets0.5
Book Lewandowicz Grażyna, Makowska Agnieszka (eds.): Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym, 2016, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISBN 978-83-7160-833-9, 141 p.
Keywords in Polishczerwień metylowa, selektywny donor elektronów, TiO2, wskaźniki obecności tlenu, zieleń metylenowa
URL http://pttzow.up.poznan.pl/files/monografie/bezpieczenstwo_zywnosci.pdf
Languagepl polski
Score (nominal)5
ScoreMinisterial score = 5.0, 31-12-2019, MonographChapterAuthor
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?