Bee Products in Cosmetic Preparations

Katarzyna Wybieralska , Katarzyna Michocka , Martyna Kowalska

Abstract

The aim of the study was to compare and determine the antioxidant properties of selected bee products. The content of phenolic compounds was determined, the antioxidant properties of water and ethanol extracts of individual bee products were evaluated in order to check whether there is a synergy between these products. Selected useful properties of the prepared cosmetic emulsions with the analyzed ingredients were also evaluated. Buckwheat honey, multiflorous honey, propolis, bee pollen and wax were selected for research. In addition, the work analyzes whether bee products have a beneficial effect on the skin condition. It was found that bee products, belonging to a group of natural substances, are a very good source of antioxidants, especially extract of propolis and bee pollen extract. Their addition to cosmetic emulsions affects the improvement of many operational parameters. The experiments carried out demonstrated that these products being a component of the emulsion rebuild the epidermal barrier and moisturize and lubricate dry skin. Research has confirmed that bee products have a beneficial effect on the whole body, and their use in the cosmetics, pharmaceutical and health industries is of great importance for human health
Author Katarzyna Wybieralska (WT / KTiAI)
Katarzyna Wybieralska,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
, Katarzyna Michocka (WT / KTiAI)
Katarzyna Michocka,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
, Martyna Kowalska
Martyna Kowalska,,
-
Other language title versionsProdukty pszczele w preparatach kosmetycznych
Pages78-89
Publication size in sheets0.55
Book Wojciechowska Patrycja, Michocka Katarzyna (eds.): Current Trends in Quality Science - Quality and Innovation of Non-Food Products, 2019, Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, ISBN 978-83-7789-589-4, 200 p.
Keywords in Polishprodukty pszczele, przeciwutleniacze, preparaty kosmetyczne, pielęgnacja
Keywords in Englishbee products, antioxidants, cosmetic preparations, care
Abstract in PolishNa rynku kosmetycznym można znaleźć coraz więcej preparatów z dodatkiem produktów pszczelich. Są one skuteczne, niedrogie i łatwe w produkcji. Kosmetyki te wpływają korzystnie na skórę, działają nawilżająco, regenerująco, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, wygłądzająco, oczyszczająco i rozjaśniająco. Dodatkowo łagodzą podrażnienia, zaczerwienienia, odmrożenia oraz przeciwdziałają wypryskom skórnym. Celem badań było porównanie oraz określenie właściwości przeciwutleniających produktów pszczelich, oznaczenie zawartości związków fenolowych, ocena właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów wodnych i etanolowych poszczególnych produktów pszczelich i sprawdzenie czy widoczny jest synergizm pomiędzy tymi produktami oraz ocena wybranych właściwości użytkowych emulsji kosmetycznych i kontrola stanu skóry po ich zastosowaniu. Do badań wybrano: miód gryczany, miód wielokwiatowy, propolis, pyłek pszczeli oraz wosk. Dodatkowo w pracy analizowano czy produkty pszczele mają korzystny wpływ na stan skóry człowieka. Stwierdzono, że produkty pszczele, należące do grupy naturalnych substancji, są bardzo dobrym źródłem antyutleniaczy, a szczególnie ekstrakt propolisu oraz ekstrakt pyłku pszczelego. Ich dodatek do emulsji kosmetycznych wpływa na polepszenie wielu parametrów użytkowych. Przeprowadzone eksperymenty dowiodły, że produkty te będące składnikiem emulsji odbudowują barierę naskórkową oraz nawilżają i natłuszczają suchą skórę. Badania potwierdziły, że produkty pszczele mają korzystny wpływ na cały organizm, a ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i lecznictwie ma duże znaczenie dla zdrowia człowieka.
Languageen angielski
Score (nominal)20
Score sourcepublisherList
ScoreMinisterial score = 20.0, 23-04-2020, MonographChapterAuthor
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?