Exotic fruits as a source of natural antioxidants in cosmetic products

Paulina Malinowska

Abstract

The aim of this work was to evaluate the antioxidant activity and total phenolic content in five commercial exotic fruit extracts available on Polish cosmetics market: sausage tree, banana, date palm, jujube and noni. It was found that EC50 and TEAC values obtained for fruit extracts significantly depend on their phenolics content. This study confirmed that exotic fruit extracts can be used as a promising natural source of antioxidants suitable for application in cosmetic formulations.
Author Paulina Malinowska (WT / KTiAI)
Paulina Malinowska,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Journal seriesTowaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt)
Issue year2015
No2
Pages92-100
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishekstrakty z owoców egzotycznych, aktywność przeciwutleniająca, produkty kosmetyczne
Keywords in Englishexotic fruit extracts, antioxidant activity, cosmetic products
Abstract in PolishCelem pracy było zbadanie aktywności przeciwutleniającej pięciu handlowych kosmetycznych ekstraktów z owoców egzotycznych dostępnych na polskim rynku kosmetycznym: kigelii, bananowca, daktylowca, głożyny i noni. Otrzymane wartości EC50 and TEAC znacząco zależą od zawartości związków polifenowych w badanych ekstraktach. Badanie potwierdziło możliwość zastosowania ekstraktów z owoców egzotycznych w preparatach kosmetycznych jako źródła naturalnych przeciwutleniaczy
URL http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/02_43_2015.pdf
Languageen angielski
Score (nominal)9
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 9.0, 30-12-2019, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 9.0, 30-12-2019, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?