Seasonal variation in content of riboflavin and major minerals in bulk milk from three Danish dairies

Nina A. Poulsen , Iga Rybicka , Hanne D. Poulsen , Lotte B. Larsen , Kell K. Andersen , Mette K. Larsen

Abstract

Milk is an important source of vitamins and minerals in Western diets. Both genetic and management factors influence the mineral content of milk. Furthermore, milk contains relatively high levels of riboflavin. However, little is known about factors influencing variation in riboflavin level in milk. The seasonal variation in the content of riboflavin, calcium, phosphorus and magnesium of bulk tank milk from one organic and two conventional dairies was therefore investigated. Results showed lower mineral contents for milk from the organic dairy compared with milk from the conventional dairies. For all minerals, there was a significant effect of season, whereas the riboflavin content varied only significantly across the year in milk from the organic dairy, resulting in lower levels during summer and higher levels during the indoor winter period. Despite this variation, milk from the organic dairy generally contained more riboflavin than milk from the two conventional dairies.
Autor Nina A. Poulsen - Department of Food Science, Aarhus University, Tjele, Denmar
Nina A. Poulsen
-
, Iga Rybicka (WT / KTiAI)
Iga Rybicka
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
, Hanne D. Poulsen - Department of Animal Science, Aarhus University,Tjele, Denmark
Hanne D. Poulsen
-
, Lotte B. Larsen - Department of Food Science, Aarhus University, Tjele, Denmar
Lotte B. Larsen
-
, Kell K. Andersen - Department of Food Science, Aarhus University, Tjele, Denmar
Kell K. Andersen
-
, Mette K. Larsen - Department of Food Science, Aarhus University, Tjele, Denmar
Mette K. Larsen
-
Tytuł czasopisma/seriiInternational Dairy Journal, ISSN 0958-6946, (A 35 pkt)
Rok wydania2015
Tom42
Paginacja6-11
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Klasyfikacja ASJC1106 Food Science; 2402 Applied Microbiology and Biotechnology
DOIDOI:10.1016/j.idairyj.2014.10.010
Języken angielski
Punktacja (całkowita)35
Żródło punktacjijournalList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 30.0, 30-12-2019, ArticleFromJournal
Punktacja MNiSW (2013-2016) = 35.0, 30-12-2019, ArticleFromJournal
Wskaźniki publikacji Cytowania WoS = 10; Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2015 = 1.151; Impact Factor WoS: 2015 = 1.938 (2) - 2015=2.416 (5)
Liczba cytowań*21 (2020-10-14)
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?