Antioxidant properties of selected plant origin juices

Marcelina Maciejewska , Daria Wieczorek , Katarzyna Wybieralska

Abstract

W pracy oceniano właściwości przeciwutleniające soków wyprodukowanych z surowców roślinnych: karczocha, kiszonej kapusty, kwaszonego selera, pokrzywy i brzozy. Soki uzyskiwane między innymi z wymienionych roślin dopiero zdobywają rynek i stanowią małą konkurencję dla świetnie sprzedających się soków owocowych. Jednakże dla miłośników ekologii i nowinek rynkowych wydają się być ciekawą alternatywą, nie tylko jako oryginalny produkt, ale także źródło cennych składników bioaktywnych. Celem badań było oznaczenie zawartości związków fenolowych w analizowanych sokach wytworzonych z surowców roślinnych, tzw. ekologicznych oraz ocena ich właściwości przeciwutleniających. Do przeprowadzenia analiz wykorzystane zostały trzy metody spektrofotometryczne: metoda z wykorzystaniem odczynnika Folina-Ciocalteu, metoda oznaczania zdolności redukowania jonów żelaza FRAP oraz metoda z zastosowaniem wolnego rodnika DPPH. Wyniki badań pozwoliły na stwierdzenie, że soki różnią się znacznie obecnością związków polifenolowych oraz aktywnością przeciwutleniającą. Właściwości analizowanych soków porównano z popularnymi na rynku sokami owocowymi.
Author Marcelina Maciejewska
Marcelina Maciejewska,,
-
, Daria Wieczorek (WT / KTiAI)
Daria Wieczorek,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
, Katarzyna Wybieralska (WT / KTiAI)
Katarzyna Wybieralska,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Journal seriesTowaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt)
Issue year2017
No1 (50)
Pages136-145
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishsoki z surowców roślinnych, związki fenolowe, właściwości przeciwutleniające
URL http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/index.php/en/number-tpj/195-2017/issue-1-50-2017/517-antioxidant-properties-of-selected-plant-origin-juices
Languageen angielski
Score (nominal)9
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 9.0, 17-04-2020, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?