Saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym

Katarzyna Mikołajczyk-Bator , Mariusz Czyżniejewski

Abstract

The saponins were extd. with MeOH sep. from flesh of fresh, heated (100°C, 30 min) and stored (4°C, 6 months) Bonel, Chrobry, Nochowski, Noe 21 and Rywal beetroot cultivars. The saponin content in the exts. depended on cultivar of beetroot and method for its processing. The highest saponin content was found in the exts. form pulp fresh Chrobry beetroot cultivar, and the smallest for Rywal cultivar. Furthermore, the heating and storage resulted in a decrease of the saponin content.
Author Katarzyna Mikołajczyk-Bator (WT / KPPJ)
Katarzyna Mikołajczyk-Bator,,
- Department of Natural Science and Quality Assurance
, Mariusz Czyżniejewski
Mariusz Czyżniejewski,,
-
Other language title versionsTriterpene saponins of red beet (Beta vulgaris L.) as a source of compounds with antioxidant capacity
Journal seriesPrzemysl Chemiczny, ISSN 0033-2496, (A 15 pkt)
Issue year2016
No11
Pages2195-2199
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishburak ćwikłowy, saponiny triterpenowe, zdolność antyoksydacyjna
ASJC Classification1500 General Chemical Engineering; 1600 General Chemistry
Abstract in PolishAktywne roślinne metabolity wtórne stanowiące mieszaninę saponin triterpenowych wyekstrahowano 80-proc. metanolem z miąższu korzeni buraka ćwikłowego odmian Bonel, Chrobry, Nochowski, Noe 21 i Rywal. Ekstrakty zawierające mieszaninę saponin wyizolowano ze świeżych, ogrzewanych (100°C, 30 min) oraz przechowywanych (4°C, 6 miesięcy) korzeni badanych odmian buraka. Opisano metody i warunki ekstrakcji saponin triterpenowych. Badano zdolność antyoksydacyjną oczyszczonych ekstraktów saponin. Na podstawie przeprowadzonej analizy statystycznej stwierdzono, że badane odmiany różnią się pod względem zdolności antyoksydacyjnej ekstraktów saponin. Proces ogrzewania i przechowywania surowca również miał istotny wpływ na zmiany zdolności antyoksydacyjnej wyizolowanych mieszanin saponin. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że surowiec zarówno świeży, ogrzewany, jak i przechowywany jest cennym źródłem saponin wykazujących właściwości przeciwutleniające. Przedstawiono również metody stosowane do wstępnej identyfikacji złożonego kompleksu związków, jakimi są saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego.
DOIDOI:10.15199/62.2016.11.9
Languagepl polski
Score (nominal)15
ScoreMinisterial score = 15.0, 17-09-2019, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 15.0, 17-09-2019, ArticleFromJournal
Publication indicators Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2016 = 0.203; WoS Impact Factor: 2016 = 0.385 (2) - 2016=0.329 (5)
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?