Wpływ dodatku oleju z owoców rokitnika na stabilność oksydatywną i pożądalność konsumencką oleju lnianego

Bogdan Pachołek , Maria Sielicka , Anna Doleba , Michał Kałużny , Maja Błaszkowska , Martyna Kołak

Abstract

Among edible oils, flaxseed oil exhibit the highest content of α-linolenic acid, particularly susceptible to oxidative processes, which in turn significantly reduces the stability of flaxseed oil and possibilities of its commercialization on a large scale. In order to extend the oxidative stability and shape the organoleptic quality the blends of flaxseed oil and sea buckthorn oil, rich in carotenoids, were prepared. The addition of sea buckthorn pulp oil to flaxseed oil differently affected the oxidative stability and consumer desirability of oil blends. The highest oxidative stability and highest consumer desirability in terms of color and taste achieved a mixture of flaxseed oil with a 5% share of sea buckthorn pulp oil.
Author Bogdan Pachołek (WT / KTAS)
Bogdan Pachołek,,
- Department of Food Commodity Science
, Maria Sielicka (WT / KTAS)
Maria Sielicka,,
- Department of Food Commodity Science
, Anna Doleba
Anna Doleba,,
-
, Michał Kałużny
Michał Kałużny,,
-
, Maja Błaszkowska
Maja Błaszkowska,,
-
, Martyna Kołak
Martyna Kołak,,
-
Other language title versionsEffect of Addition of Sea Buckthorn Oil from Pulp on Oxidative Stability and Consumer Desirability of Flaxseed Oil
Journal seriesZeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, ISSN 1644-1818, (B 7 pkt)
Issue year2014
No86
Pages230-236
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polisholej lniany, olej z rokitnika, stabilność oksydatywna, pożądalność konsumencka
Keywords in Englishflaxseed oil, sea buckthorn oil, oxidative stability, consumer desirability
Abstract in PolishSpośród olejów jadalnych olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu α-linolenowego, szczególnie podatnego na procesy oksydacyjne, co istotnie ogranicza trwałość i możliwości jego komercjalizacji na szeroką skalę. W celu przedłużenia jego stabilności oksydatywnej i kształtowania jakości organoleptycznej sporządzono mieszanki oleju lnianego z olejem z rokitnika, bogatym w substancje o właściwościach prozdrowotnych. Dodatek oleju z owoców rokitnika do oleju lnianego wpłynął na stabilność oksydatywną i pożądalność konsumencką uzyskanych mieszanek w sposób zróżnicowany. Najwyższą stabilnością oksydatywną oraz najwyższą pożądalnością w zakresie barwy i smaku charakteryzowała się mieszanka oleju lnianego z 5-procentowym udziałem oleju z owoców rokitnika.
URL http://zeszyty.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN300.pdf
Languagepl polski
Score (nominal)7
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 5.0, 13-12-2019, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 7.0, 13-12-2019, ArticleFromJournal
Citation count*3 (2020-09-20)
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?