Analysis of the content of antioxidant compounds in selected functional beverages

Rafał Gralak , Daria Wieczorek , Katarzyna Wybieralska

Abstract

The purpose of the study was to determine whether functional beverages, which are consumed mainly in order to stimulate the body in the conditions of physical and mental effort, can also be a good source of antioxidant compounds. Three beverages of each type: isotonic, energy and health and wellness, were selected from the wide range of products available on the market. The presence of the total phenolic compounds was investigated and antioxidant activity was determined using the DPPH method. Based on the tests, it has been found that some of the selected functional drinks are enriched with compounds which increase their health-promoting properties (antioxidants), but their presence in the products is negligible. It must be assumed that enriching the composition with polyphenols will allow for a better diet supplementation among people who regularly consume different types of functional beverages.
Author Rafał Gralak
Rafał Gralak,,
-
, Daria Wieczorek (WT / KTiAI)
Daria Wieczorek,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
, Katarzyna Wybieralska (WT / KTiAI)
Katarzyna Wybieralska,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Journal seriesTowaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt)
Issue year2015
No2
Pages48-55
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishnapoje funkcjonalne, związki fenolowe, właściwości przeciwutleniąjace
Keywords in Englishfunctional beverages, phenolic compounds, antioxidant properties
Abstract in PolishZadaniem przeprowadzonych badań było sprawdzenie, czy napoje funkcjonalne spożywane głównie w celu stymulowania organizmu i pobudzania go do lepszej efektywności w warunkach wysiłku fizycznego i psychicznego, mogą być także dobrym źródłem związków o właściwościach antyutleniających. Z szerokiej rynkowej oferty produktów wybrano po trzy z gatunku napojów: izotonicznych, energetyzujących oraz typu health & wellness. Badano obecność związków fenolowych ogółem oraz oznaczono aktywność przeciwutleniającą z wykorzystaniem rodnika DPPH. Na podstawie doświadczeń stwierdzono, że niektóre z wybranych napojów funkcjonalnych wzbogacone są związkami zwiększającymi ich zdrowotne działanie (przeciwutleniającymi), jednakże ich zawartość w produkcie jest nieznaczna. Należy przypuszczać, że wzbogacenie składu o polifenole pozwoli na lepszą suplementację diety wśród osób regularnie spożywających napoje funkcjonalne różnego typu.
URL http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/02_43_2015.pdf
Languageen angielski
Score (nominal)9
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 9.0, 23-12-2019, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 9.0, 23-12-2019, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?