Evaluation of total phenolic content in virgin olive oil using fluorescence excitation–emission spectroscopy coupled with chemometrics

Giacomo Squeo , Francesco Caponio , Vito M Paradiso , Carmine Summo , Antonella Pasqualone , Igor Khmelinskii , Ewa Sikorska

Abstract

Determination of the total phenolic content (TPC) in olive oils is of great interest, as phenolic compounds affect the health benefits, sensory attributes and oxidative stability of olive oils. The aim of this study was to explore the feasibility of direct front‐face fluorescence measurements coupled with chemometrics for developing multivatiate models for discrimination between virgin olive oils with low and high TPC and determination of TPC concentration. Parallel factor analysis and principal component analysis of fluorescence excitation–emission matrices (EEMs) of virgin olive oils revealed different fluorescent properties for samples with low and high TPC. A perfect discrimination of oils with low and high TPC was achieved using partial least squares (PLS) discriminant analysis. The best regression model for the prediction of TPC was based on the PLS analysis of the unfolded entire EEMs (R2 = 0.951, RPD = 4.0). The results show the potential of fluorescence spectroscopy for direct screening of virgin olive oils for TPC. This may contribute to the development of fast screening methods for TPC assessment, providing an alternative to conventional assays. The procedure is environmentally friendly and fulfils the requirements for green analytical chemistry.
Autor Giacomo Squeo - University of Bari, Italy
Giacomo Squeo
-
, Francesco Caponio - University of Bari, Italy
Francesco Caponio
-
, Vito M Paradiso - University of Bari, Italy
Vito M Paradiso
-
, Carmine Summo - University of Bari, Italy
Carmine Summo
-
, Antonella Pasqualone - University of Bari, Italy
Antonella Pasqualone
-
, Igor Khmelinskii - Universidade do Algarve, Portugal
Igor Khmelinskii
-
, Ewa Sikorska (WT / KTiAI)
Ewa Sikorska
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
Tytuł czasopisma/seriiJournal of the Science of Food and Agriculture, ISSN 0022-5142, e-ISSN 1097-0010, (N/A 100 pkt)
Rok wydania2019
Tom99
Nr5
Paginacja2513-2520
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Słowa kluczowe w języku polskimoliwa z oliwek, fluorescencja, równoległa analiza czynnikowa, regresja cząstkowych najmniejszych kwadratów
Słowa kluczowe w języku angielskimvirgin olive oil, antioxidants, fluorescence, parallel factor analysis, partial least squares regression
Klasyfikacja ASJC2916 Nutrition and Dietetics; 1102 Agronomy and Crop Science; 1106 Food Science; 1305 Biotechnology
DOIDOI:10.1002/jsfa.9461
URL https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.9461
Języken angielski
Punktacja (całkowita)100
Żródło punktacjijournalList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 100.0, 09-04-2020, ArticleFromJournal
Wskaźniki publikacji Cytowania WoS = 0; Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2018 = 1.205; Impact Factor WoS: 2018 = 2.422 (2) - 2018=2.733 (5)
Liczba cytowań*
Pola dodatkowe
UwagiFirst online 31 October 2018
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?