Estimation and comparison of antioxidant properties of Humulus lupulus L. preparations

Anna Cieszyńska

Abstract

Hop (Humulus lupulus L.) is mainly used in the brewing industry and less in medicine and cosmetics. This well-known raw herbal material is a component of many pharmacological agents soothing and strengthening the body. Preparations of herbal are one of the most widespread products and their application is very diverse. Total content of phenolic compounds and the antioxidant properties depends not only on the herb, but also on the type of preparation. This work describes results of experimental study on total phenolics content as well as antiradical activity of hop extracts, infusions and essential oil. The obtained data showed that the type of preparation strongly effect the total phenolic content and antioxidant properties measured by ferric reducing antioxidant power method and DPPH method.
Author Anna Cieszyńska (WT / KTiAI)
Anna Cieszyńska,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Journal seriesTowaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt)
Issue year2015
No4
Pages152-158
Publication size in sheets0.5
Keywords in PolishHumulus lupulus L., ekstrakt, napar, olejek eteryczny, wolne rodniki, przeciwutleniacze
Keywords in EnglishHumulus lupulus L., extract, infusion, essential oil, free radicals, antioxidants
Abstract in PolishChmiel (Humulus lupulus L.) jest stosowany głównie w browarnictwie oraz w mniejszym stopniu w medycynie i kosmetyce. Ten znany ziołowy surowiec jest składnikiem wielu środków farmakologicznych o działaniu kojącym i wzmacniającym organizm. Preparaty ziołowe są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych produktów, a ich zastosowanie jest bardzo różnorodne. Całkowita zawartość związków fenolowych i właściwości przeciwutleniające zależą nie tylko od użytego surowca ziołowego, ale także od rodzaju otrzymanego preparatu. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących zawartości fenoli oraz aktywności przeciwutleniających naparów, ekstraktów oraz olejku eterycznego otrzymanych z szyszek chmielowych. Uzyskane wyniki wskazują, że rodzaj preparatu silnie wpływa na całkowitą zawartość związków fenolowych i właściwości przeciwutleniające zmierzone przy pomocy metody FRAP i DPPH.
URL http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/04_45_2015.pdf
Languageen angielski
Score (nominal)9
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 9.0, 18-12-2019, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 9.0, 18-12-2019, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?