Antioxidant properties of beer with addition of fruit syrups

Kinga Kozak , Daria Wieczorek , Katarzyna Wybieralska

Abstract

Piwo charakteryzuje się szerokim spektrum oddziaływania na organizm ludzki. Posiada właściwości łagodzące ból, przeciwzapalne, chroni śluzówkę i naczynia włosowate, reguluje poziom cholesterolu, a obecne w nim substancje czynne zapobiegają wypadaniu włosów. Duża zawartość w piwie składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy powoduje, że optymalne jego spożycie działa antystresowo, reguluje pracę układu krwionośnego oraz mięśni, działa przeciw osteoporozie, próchnicy i trądzikowi, stanowi budulec kości, zębów, a także kwasów nukleinowych. Piwo, które zostało poddane pasteryzacji, posiada niższą zawartość wymienionych związków. Jest to spowodowane wpływem wysokiej temperatury rzędu 60–70ºC, która towarzyszy temu procesowi, realizowanemu w celu eliminacji drobnoustrojów i zachowania dłuższej trwałości produktu. W przedstawianej pracy podjęto się oceny potencjału przeciwutleniającego piwa pasteryzowanego i niepasteryzowanego, a także sprawdzenia jak dodatek syropów owocowych bogatych w polifenole wpłynie na zmianę właściwości antyoksydacyjnych badanego produktu.
Author Kinga Kozak (WT / KTiAI)
Kinga Kozak,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
, Daria Wieczorek (WT / KTiAI)
Daria Wieczorek,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
, Katarzyna Wybieralska (WT / KTiAI)
Katarzyna Wybieralska,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Other language title versionsWłaściwości przeciwutleniające piwa z dodatkiem syropów owocowych
Journal seriesTowaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt)
Issue year2018
No4 (57)
Pages94-101
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishpiwo, syropy owocowe, właściwości przeciwutleniające
Keywords in Englishbeer, fruit syrups, antioxidant properties
DOIDOI:10.19202/j.cs.2018.04.08
URL http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/tpj_4_57_2018.pdf
Languageen angielski
Score (nominal)9
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 9.0, 22-04-2020, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?