Wpływ składu fazy olejowej na właściwości reologiczne kremów kosmetycznych zawierających olej ze słodkich migdałów oraz olej z wiesiołka

Marta Barbara Kossowska , Ryszard Zieliński

Abstract

In this paper we present the results of our studies on sensory properties of cosmetic creams of O/W type containing as an oil phase a mixture of sweet almond oil and evening primrose oil.We have experimentally identified 11 sensory indices characterizing the quality of the cosmetic emulsions studied, including indices such as: uniformity, consistency, adhesion, cushion effect, distribution, abrasion, absorption, smoothing, greasy, greaseiness and tackiness. It was found that all tested cosmetic creams were characterized by very good adhesion, which is particularly important when taking formulations from packaging and also good abrasion.
Autor Marta Barbara Kossowska
Marta Barbara Kossowska
-
, Ryszard Zieliński (WT / KTiAI)
Ryszard Zieliński
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
Inne wersje tytułuEffect of oil phase composition on sensory properties of cosmetic creams containing sweet almonds oil and evening primrose oil
Paginacja158-168
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Książka Lech Tomasz, Salerno-Kochan Renata (red.): Jakość kosmetyków i produktów chemii gospodarczej. Quality of cosmetics and household chemical products, Towaroznawstwo w badaniach i praktyce, 2017, Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, ISBN 978-83-949236-2-4, 221 s.
Słowa kluczowe w języku polskimkremy kosmetyczne, właściwości sensoryczne, olej z wiesiołka, olej ze słodkich migdałów
Słowa kluczowe w języku angielskimcosmetic creams, sensoricproperties,sweet almonds oil, evening primrose oil
Streszczenie w języku polskimW niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań właściwości sensorycznychkremów kosmetycznych typu olej w wodzie zawierających jako fazę olejową mieszaniny oleju z wiesiołkai oleju ze słodkich migdałów.Eksperymentalnie określono 11 wyróżników sensorycznych charakteryzujących jakość badanych emulsji kosmetycznych, które obejmowały takie cechy jak: jednolitość, konsytencja, przyczepność, efekt poduszki, rozprowadzanie, wcieralność, wchłanianie, wygładzanie, tłustość, natłuszczenie i kleistość.Stwierdzono, że wszystkie badane kremy kosmetyczne cechowały się również bardzo dobrą przyczepnością, która jest szczególnie istotna podczas nabierania preparatów z opakowań, a także dobrą wcieralnością.
URL https://konferencjatbp.uek.krakow.pl/images/TBP_Kosmetyki.pdf
Językpl polski
Punktacja (całkowita)5
Żródło punktacjipublisherList
PunktacjaPunktacja MNiSW = 5.0, 20-03-2020, MonographChapterAuthor
Liczba cytowań*
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót
Potwierdzenie
Czy jesteś pewien?