Wpływ składu fazy olejowej na właściwości reologiczne kremów kosmetycznych zawierających olej ze słodkich migdałów oraz olej z wiesiołka

Marta Barbara Kossowska , Ryszard Zieliński

Abstract

In this paper we present the results of our studies on sensory properties of cosmetic creams of O/W type containing as an oil phase a mixture of sweet almond oil and evening primrose oil.We have experimentally identified 11 sensory indices characterizing the quality of the cosmetic emulsions studied, including indices such as: uniformity, consistency, adhesion, cushion effect, distribution, abrasion, absorption, smoothing, greasy, greaseiness and tackiness. It was found that all tested cosmetic creams were characterized by very good adhesion, which is particularly important when taking formulations from packaging and also good abrasion.
Author Marta Barbara Kossowska
Marta Barbara Kossowska,,
-
, Ryszard Zieliński (WT / KTiAI)
Ryszard Zieliński,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Other language title versionsEffect of oil phase composition on sensory properties of cosmetic creams containing sweet almonds oil and evening primrose oil
Pages158-168
Publication size in sheets0.5
Book Lech Tomasz, Salerno-Kochan Renata (eds.): Jakość kosmetyków i produktów chemii gospodarczej. Quality of cosmetics and household chemical products, Towaroznawstwo w badaniach i praktyce, 2017, Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, ISBN 978-83-949236-2-4, 221 p.
Keywords in Polishkremy kosmetyczne, właściwości sensoryczne, olej z wiesiołka, olej ze słodkich migdałów
Keywords in Englishcosmetic creams, sensoricproperties,sweet almonds oil, evening primrose oil
Abstract in PolishW niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań właściwości sensorycznychkremów kosmetycznych typu olej w wodzie zawierających jako fazę olejową mieszaniny oleju z wiesiołkai oleju ze słodkich migdałów.Eksperymentalnie określono 11 wyróżników sensorycznych charakteryzujących jakość badanych emulsji kosmetycznych, które obejmowały takie cechy jak: jednolitość, konsytencja, przyczepność, efekt poduszki, rozprowadzanie, wcieralność, wchłanianie, wygładzanie, tłustość, natłuszczenie i kleistość.Stwierdzono, że wszystkie badane kremy kosmetyczne cechowały się również bardzo dobrą przyczepnością, która jest szczególnie istotna podczas nabierania preparatów z opakowań, a także dobrą wcieralnością.
URL https://konferencjatbp.uek.krakow.pl/images/TBP_Kosmetyki.pdf
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcepublisherList
ScoreMinisterial score = 5.0, 20-03-2020, MonographChapterAuthor
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?