Właściwości przeciwutleniające naparów z liści krzewów owocowych

Tomasz Pawłowski , Olga Bińczak

Abstract

Fruits such as raspberry, blackberry and blueberry are considered to be a rich source of anthocyanins and other polyphenols, which have a proven, positive impact on human health. Raw fruits and their products are present in the human diet and were the subject of numerous scientific studies. Their feature is seasonality, and therefore their good alternative might be infusions from dried leaves of fruit shrubs. Therefore the aim of this study was to evaluate and compare the antioxidant activity of infusions obtained from the leaves of raspberries, blackberries, blueberries and mulberries, and their mixtures. The Folin-Ciocalteu's method, radical DPPH test and determination of reducing power FRAP assay were used. The research showed the highest antioxidant properties for infusion from blueberry leaves, and the lowest from mulberry leaves.
Author Tomasz Pawłowski (UEP)
Tomasz Pawłowski,,
- Poznań University of Economics and Business
, Olga Bińczak (WT / KTAS)
Olga Bińczak,,
- Department of Food Commodity Science
Other language title versionsAntioxidant properties of fruit shrubs leaves infusions
Pages1290-1295
Publication size in sheets0.5
Book Pawłowicz Joanna A., Szafranko Elżbieta (eds.): XLIV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych "Koła naukowe szkołą twórczego działania", 2015, KNMAiU KRESKA, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Polskie Towarzystwo Historyczne oddział w Olsztynie, ISBN 978-83-63040-29-1, 2449 p.
Keywords in Polishnapary, DPPH, FRAP, związki fenolowe, aktywność przeciwutleniająca
Abstract in PolishOwoce, takie jak malina, jeżyna i borówka są uważane za bogate źródło antocyjanów i innych związków polifenolowych, które mają udowodniony, korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Surowe owoce i ich przetwory od dawna są obecne w diecie człowieka i stanowiły przedmiot licznych badań naukowych. Ich cechą jest sezonowość, dlatego alternatywę dla nich mogłyby stanowić suszone liście krzewów owocowych, stosowane w formie naparów przez cały rok. W niniejszej pracy dokonano oceny oraz porównania aktywności przeciwutleniającej naparów uzyskanych z liści maliny, jeżyny, borówki oraz morwy, oraz ich mieszanek. W badaniach zastosowano metodę Folina-Ciocalteu’a, test z rodnikiem DPPH oraz wyznaczono siłę redukującą testem FRAP. Najwyższe właściwości antyoksydacyjne wykazał napar z borówki, a najniższe z morwy.
Languagepl polski
Score (nominal)0
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?