Analiza beztłuszczowych przekąsek warzywnych pod kątem akceptacji konsumentów

Agnieszka Bąkowska , Elżbieta Nijaka , Agnieszka Strażyńska , Maria Sielicka-Różyńska

Abstract

A large proportion of Poles reach for different snacks every day. For this type of products, heat treatment is of key importance. Although fat is a carrier of taste, many consumers strive to reduce its content in their diet. Air-frying seems to be an interesting approach. The aim of the study was to compare the quality of vegetable snacks prepared from sweet potatoes, potatoes and carrots using deep-fat frying and air-frying. As part of the research, a consumer sensory evaluation of products was carried out, aimed at assessing the degree of desirability of product attributes and willingness to purchase prepared snacks. In addition, total fat content and water content in snacks were determined. The study showed that the use of air-frying is an interesting way to prepare non-fat vegetable snacks that might be accepted by consumers.
Author Agnieszka Bąkowska
Agnieszka Bąkowska,,
-
, Elżbieta Nijaka
Elżbieta Nijaka,,
-
, Agnieszka Strażyńska (PUEB)
Agnieszka Strażyńska,,
- Poznań University of Economics and Business
, Maria Sielicka-Różyńska (WT / KTAS)
Maria Sielicka-Różyńska,,
- Department of Food Commodity Science
Other language title versionsAnalysis of Non-Fat Vegetable Snacks in Terms of Consumer Acceptance
Journal seriesPrzemysł Spożywczy, ISSN 0033-250X, e-ISSN 2449-996X, (0 pkt)
Issue year2020
Vol74
No6
Pages32-35
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishprzekąski, frytkownica beztłuszczowa, pożądalność konsumencka, tłuszcz
Keywords in Englishsnacks, air frying, consumer acceptance, fat
Abstract in PolishZnacząca liczba Polaków sięga codziennie po różnego rodzaju przekąski. W przypadku tego rodzaju produktów kluczowe znaczenie ma ich obróbka termiczna. Mimo że tłuszcz jest medium smażalniczym oraz nośnikiem smaku, wielu konsumentów dąży do zmniejszenia jego zawartości w diecie. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się obróbka we frytkownicy beztłuszczowej (ang. air-frying). Celem podjętych badań było porównanie jakości przekąsek warzywnych przygotowanych na bazie batatów, ziemniaków i marchwi z użyciem tradycyjnej frytkownicy tłuszczowej oraz frytkownicy beztłuszczowej. W ramach badań dokonano konsumenckiej oceny sensorycznej produktów pod kątem stopnia pożądalności cech organoleptycznych oraz określenia chęci zakupu przygotowanych przekąsek. Ponadto oznaczono w przekąskach zawartość tłuszczu ogółem oraz wody. Badania wykazały, że wykorzystanie obróbki typu air-frying stanowi interesujący sposób przygotowania beztłuszczowych przekąsek warzywnych, które mogą zdobyć akceptację konsumentów.
DOIDOI:10.15199/65.2020.6.6
URL http://przemyslspozywczy.eu/nowy-numer/
Languagepl polski
Score (nominal)5
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 5.0, 24-08-2020, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?