Antioxidant Activity of Coffee Infusions

Małgorzata Kończal , Ryszard Zieliński

Abstract

In this work we describe results of our experimental study on antioxidant activity of several commercially available coffee brands present in Polish market. Antioxidant properties were determined spectrophotometrically by means of the kinetic measurements of DPPH radical quenching process in the presence various amonts of coffee infusions. It was found that the antioxidant activity of the tested coffee samples only slightly depends on the coffee manufacture. The highest antioxidant activity was found for Caffee Prima Finezja coffee brand and it only slightly higher than that for Tchibo Family Classic, Nescafe Classic, Jacobs Kronung and Maxwell House coffee.
Author Małgorzata Kończal
Małgorzata Kończal,,
-
, Ryszard Zieliński (WT / KTiAI)
Ryszard Zieliński,,
- Department of Technology and Instrumental Analysis
Other language title versionsAktywność przeciwutleniająca naparów kawowych
Journal seriesTowaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, ISSN 1733-747X, (B 9 pkt)
Issue year2014
No2
Pages68-75
Publication size in sheets0.5
Keywords in Englishcoffee, extracts, antioxidants
Abstract in PolishW niniejszej pracy przedstawiono wyniki naszych prac doświadczalnych dotyczących aktywności przeciwutleniającej kilku gatunków kawy dostępnych na polskim rynku. Aktywność przeciwutleniającą określono, stosując spektrofotometryczną metodę pomiaru kinetyki wygaszania rodnika DPPH w obecności różnych ilości naparów kawowych. Stwierdzono, że aktywność przeciwrodnikowa badanych próbek kawy tylko w nieznacznym stopniu zależy od producenta kawy. Najwyższą aktywność przeciwutleniającą stwierdzono dla naparów kawy Caffee Prima Finezja. Była ona tylko nieznacznie wyższa od aktywności przeciwutleniającej kaw Tchibo Family Classic, Nescafe Classic, Jacobs Kronung oraz Maxwell House Tchibo.
Languageen angielski
Score (nominal)9
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 7.0, 16-12-2019, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 9.0, 16-12-2019, ArticleFromJournal
Citation count*2 (2020-08-04)
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?